Новини, статии и видео

Добра практика. Транспрес внедри Zeron Transport и постига целите си.

Никола Стоянов,
Директор Стратегически Проекти,
Транспрес

 

Няколко изречения за компанията

ТРАНСПРЕС е водеща логистична компания в България, създадена преди 27 години. Ние имаме глобална мрежа от транспортни услуги на територията на цяла Европа, Северна Африка и част от Близкия Изток. Автопаркът ни се състои от 300 камиона и екип от 500 професионалисти. В началото на 2020 година компанията ни се преструктурира и деференцирахме 3 основни бранда:

Transpress Green – компанията, която е изцяло концентрирана върху предоставянето на висок клас транспортни композиции и професионални шофьори на 3PL (3rd party logistics providers). Дългосрочният план е изграждането на устойчиви партньорства с компании като DSV, Geodis, DHL, FedEx и др., чрез които да разраснем флотата си неколкократно. В основата на растежа на компанията е безупречното качество на транспортните услуги и стойността, която създаваме за клиентите ни. За да постигнем това:

  •  Концентрирахме усилията си върху развитието на академия за шофьори, в партньорство с Волво България. Искаме да сме сигурни, че шофьорите ни са обучени на високо ниво и спазват всички показатели за ефективно и икономично каране.
  • Интегрирахме иновативни технологии и се присъединихме към няколко международни проекта за дигитализирането на транспортния сектор.
  • Всичко това взето заедно, изгражда безпроблемен комуникационен поток и предоставя възможността на клиентите ни да наблюдават в реално време транспортните средства.

Това което отличава предлаганата от нас услуга е, че клиентите ни могат да се концентрират над разрастването на бизнеса си, докато ние се занимаваме с тежката работа по управлението на флотата и справянето с проблемите на транспортната индустрия.

Green Courier – Това е куриерската услуга на ТРАНСПРЕС. С над 15 години опит на българския и международен пазар, Green Courier предлага пълната гама от куриерски услуги. Индивидуални решения, късна доставка, WEB базиран клиентски кабинет, доставка от адрес до адрес и изпращане на куриерски пратки до всяка точка на България, както и на територията на Европа.

Transpress Delivery – една от малко логистични компании на Балканския полуостров, която може да предложи цялостно supply chain покритие. Компанията предлага пълен спектър на логистични услуги – през проектно карго до международни куриерски услуги. Това е възможно благодарение на непрекъснатото разширяване и обновяване на автопарка и интегрирането на фирмата в DACHSER European Logistics Network.

Клиентите и партньорите ни наричат The Green Team. Комбинирайки дигитални решения и инвестирайки в най-качествените и екологично съобразни камиони и ремаркета, се стремим да добавим най-голяма стойност за клиентите ни. Всяка година 300 наши шофьори транспортират безопасно и бързо повече от 750 000 тона карго.

 

Внедряване на нов софтуер в транспортна компания

Преди внедряването на Zeron Transport ние ползвахме друга ERP система, която предоставя решение за обслужване на куриерски, мрежови групажни и цели/частични (FTL/LTL) товари. Това беше  система за full supply chain management,  със силен фокус върху обобщеното отчитане и планиране на ресурсите, наблюдение и управление на взаимодействията между всички контрагенти при изпълнението на комплексни логистични схеми.  Тоест това е пластичен софтуер, с който може да отчиташ транспортни операции с много различни отсечки (със самолет, с влак, с камион).

За жалост, гледката от високо идва и с претупването на функционалности от финансово-оперативно естество. Системата не е разработвана целенасочено за управлението на asset-based транспортна компания и това е предпоставка за грешно отчитане на бизнес резултатите по отдели.

При преструктурирането на Транспрес обаче заедно с формулирането на бизнес стратегията ни до 2025 година нашите нужди станаха по-комплексни и фокусът ни се промени. Това наложи интеграцията на нова ERP система, за да бъдат управлявани максимално ефективно активите в различните ни направления. Така след проучване и тестове избрахме Zeron Transport.  Избрахме Zeron Transort, защото софтуерът е разработван изцяло за нуждите на транспортна компания с функции на „превозвач“. Софтуерният продукт е бил разработван в продължение на повече от 3 години от IT специалисти и професионалисти от бранша.

Zeron Transport има всички нужни функционалности за оптимизирането на работата на спедитори и диспоненти, на шофьори, на отчетници и на транспортни мениджъри. Към това несъмнено трябва да добавим и пълната API връзка, която се изгражда с клиентите на компанията и 3PL (3rd Party Logistics Providers).

От гледаната точка на транспортен мениджмънт за мен и целият ми екип беше много важно, че Zeron Transport е изключително силен софтуер за отчитане на разходи на активи. Machine learning технологиите позволяват динамично изчисляване на амортизационните разходи при прехвърлянето на превозно средство между различните отдели на компанията (напр. FTL и LTL). Тези функционалности в последствие рефлектират върху точното определяне на печалбата генерирана от всеки отдел и позволяват изграждането на честно структурирана бонусна система. Това на свой ред оказва ефект върху мотивацията на служителите ни. Използването на ERP система, несъмнено се отразява положително върху всеки един аспект на бизнеса: от по-добрия контрол и мониторинг на физическите активи до изграждането на силен отборен дух сред служителите ни.

 

Значение на ERP софтуера, в транспортни компании

Имплементацията на един добър TMS ERP софтуер трябва най-вече да се отрази в автоматизирането и дигитализирането на много от оперативните процеси. Добавяйки към това мониторинга на всички физически активи и динамичното прогнозиране на маршрути и разходи (чрез adaptive learning), софтуер като Zeron Transport спомага за избягването на неефективни дейности по веригата и съответно постигане на високо качество на услугата с добавена стойност към крайния клиент.  Стратегически погледнато за нас Zeron не е краткосрочна инвестицията за постигане на оптимизация на бизнес процесите, а е дългосрочно инвестиционно портфолио за развитието на човешкия капитал на Транспрес.

 

Как компанията ни избра Елит Софтуер и Zeron Transport

След обявяването на конкурс и оценяване на предложенията на 10 компании, Елит Софтуер предоставиха оптимално  съотношение цена/качество на предлаганата услуга. Ключов фактор при решението ни беше  и това, че Елит Софтуер осигуриха конкретен експерт, който да е на разположение постоянно и да ни помага с имплементацията и доразработването на функционалностите на ERP системата. Последната половин година с нас работиха и разработчиците на Zeron Transport, като така ние участвахме и в разработката на програмата.

На финала на процеса по внедряване можем да споделим, че поддръжката и подкрепата, която получаваме от екипа на Zeron Transport, са безупречни.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Skype
WhatsApp

Заявка на Демо версия на Zeron Transport

Наши консултанти ще се свържат с вас, ще уточнят вашите потребности и детайли на компанията и ще подберем заедно най-доброто и ефективно решение.

ЗАЯВИ ДЕМОНСТРАЦИЯ

При подаване на заявка, служител на Търговски отдел ще се свърже до 24 часа с вас.